Your session is old, please start filling out the form again

Dicționarul explicativ al creditelor

Toată lumea este la curent cu termenul de “credit” și înțelege perfect cam ce presupune. Însă, odată ce ne prezentăm la un oficiu si luăm cunoștință cu toate condițiile de creditare, ne cam panicăm atunci când vedem cuvinte de genul “dobândă, rata lunară, penalități, dividende sau dobânda bancară”. Vom încerca să explicăm pe înțelesul tuturor care este semnificația acestui limbaj specific, pentru ca, într-un final, să realizăm că de fapt, totul este mai simplu decât se pare.

Creditul este o operațiune prin care o bancă sau o întreprindere de microfinanțare îți pune la dispoziție o anumită sumă de bani. Desigur că acesta nu se oferă gratuit, ci în schimbul unei taxe adiționale care, de altfel, se numește “dobândă”. 

 

Dobânda este acea sumă plătită adăugător creditului care l-ai solicitat inițial. Fiecare instituție de microfinanțare își stabilește propria dobândă. Este ca un fel de “mulțumire” în bani care i-o oferi creditorului pentru faptul că ți-a oferit un împrumut. 

 

Penalitatea reprezintă un fel de amendă care îți este aplicată în cazul în care nu restitui rata împrumutului în termenii stabiliți în contract. Este foarte important să iai cunoștință detaliat cu clauzele contractuale astfel încât să eviți penalitățile. Pentru ce să achiți adăugător, dacă, fiind atent la detalii, poți să-ți creezi o istorie creditară perfectă?!

 

Perioada de grație se referă la perioada în care poți folosi banii împrumutați fără a plăti dobânda. Surprinzător este faptul că în perioada pandemică de COVID-19, foarte multe întreprinderi de microfinanțare au prelungit perioada de grație, ceea ce vorbește despre faptul sunt într-adevăr “customer-friendly” sau orientați către necesitățile și situațiile clienților săi. 

Acești termeni nu formează nici pe departe toată structura limbajului creditar; în fiecare contract se vor găsi o multitudine de termeni noi. Important e să discuți cu asistentul creditar toate noțiunile necunoscute, pentru ca împrumutul să fie cât mai convenabil posibil pentru tine. 

Astfel ne educăm financiar, devenim mai responsabili în privința cheltuielilor și învățăm să gestionăm corect resursele financiare.CallApelează-ne acum și doar în 15 minute ai banii!