Dicționarul explicativ al creditelor

Termenul de „Credit” nu este unul nou pentru majoritatea dintre noi. Totuși, nu toți sunt familiarizați cu termeni precum „dobândă”, „rată lunară”, „penalități” sau „dobândă bancară”. Vom încerca să explicăm pe înțelesul tuturor care este semnificația acestor terminologii, așa încât, la următoarea ta solicitare creditară să fii informat.

Creditul este o operațiune prin care o bancă sau o întreprindere de microfinanțare îți pune la dispoziție o anumită sumă de bani. Desigur că, acesta nu se oferă gratuit, ci în schimbul unei taxe adiționale care, de altfel, se numește “dobândă”. 

Dobânda este acea sumă plătită adăugător creditului pe care l-ai solicitat inițial. Fiecare instituție de microfinanțare își stabilește propria dobândă. Este ca un fel de “mulțumire” în bani pe care îi oferi creditorului pentru faptul că ți-a oferit un împrumut. 

Penalitatea reprezintă o amendă care îți este aplicată în cazul în care nu restitui rata imprumutului în termenii stabiliți în contract. Este foarte important să iei cunoștință detaliat cu clauzele contractuale, astfel încât să eviți penalitățile. Pentru ce să achiți adăugător, dacă, fiind atent la detalii, poți să-ți creezi o istorie creditară perfectă?

Perioada de grație se referă la perioada în care poți folosi banii împrumutați fără a plăti dobânda. Surprinzător este faptul că, în perioada pandemică provocată de virusul COVID-19, foarte multe întreprinderi de microfinanțare au prelungit perioada de grație, ceea ce vorbește despre faptul că, sunt mereu gata să iasă în întâmpinarea clienților și sunt orientați spre necesitățile și situațiile acestora. 

Acești termeni nu formează nici pe departe toată structura limbajului creditar. În fiecare contract se vor găsi o multitudine de termeni noi. Important e să discuți cu asistentul creditar toate noțiunile necunoscute, așa încât împrumutul să fie cât mai convenabil posibil pentru tine. 

Astfel, ne educăm financiar, devenim mai responsabili în privința cheltuielilor și învățăm să gestionăm corect resursele financiare.

CallSună acum și în doar 15 minute primești banii!